Főoldal
Módra Ildikó
,  2015. October 13.

ÚJDONSÁG: Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt?

Kétféle útja van annak, hogy valaki egy pszichiátrián töltse a gyermekkorát: vagy ápolt, vagy az igazgató fia. Ráadásul csak az egyik, mert hárman vannak...

Joachim Meyerhoff önéletrajzi ihletésű regényében egy olyan család képe bontakozik ki, amely –bár látszólag teljesen más életet élnek – nem tud igazán kibújni a lakhelyükből következő hatások alól, noha kiválóan megtanultak együtt élni a helyzettel, de hétköznapjaikat szinte észrevétlenül szövik át a gyermekpszichiátriai intézet történései.

Főhősünk még kiszolgáltatobb helyzetben van, ingatag lelkű legkisebbként állandó céltáblája a nagyfiúk szurkálódásainak, és mintha az ő elvárásainknak akarna megfelelni, képtelenebbnél képtelenebb helyzetekbe kerül.

Nem egy pszichiátriai anekdotagyűjtemény a kiadvány, bár nyilván összegyűlt a szerzőnek számos olyan humoros története, amelyek hosszasan képesek lennének elszórakoztatni az olvasót, de a javára lehet írni: elkerüli az olcsó poénok adta lehetőségeket. Olyan családregény ez, amelyben kötéllé sodródnak az egyes szálak, és ez a kötél biztosan tartja a történetet, tragédiából és komédiából pont annyi van benne, ami letehetetlenné teszi a könyvet.

Mivel én sem tudtam letenni, sajnos, elkövettem azt a hibát, hogy a metrón folytattam az olvasását, életem egyik legkínosabb emléke lett, amikor egyre vörösödő fejjel próbáltam nem ordítva röhögni. Le kellett szállnom...

S volt persze olyan rész is, amellyel nagyon sokáig küzdöttem: az egyikfelem feledtette, a másik örökre bevéste volna, végül aztán  – legalábbis úgy tűnik – ott ragadt.

Joachim Meyerhoff: Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt?

A könyv adatlapja

Aki szerette például A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című könyvet, akihez közel áll Vonnegut, Böll, Hrabal stílusa, az kedvelni fogja azt a német színész által megírt könyvet is.